Jak zvládnout stres a úzkost - moje 4 osvědčené tipy ♥


    Každý známe své tělo nejlépe a máme vyzkoušeno, co na něj funguje v určitých situacích. Zvláště pak v situacích, kdy nám není úplně nejlépe psychicky ani fyzicky, jako při stresu, stavech úzkosti nebo paniky. Existují, ale činnosti, které jsou osvědčené u mnoha lidí, včetně mě. Vše samozřejmě začíná v hlavě, často je to běh na dlouho trať. Nicméně pokud zařadíte tyto tipy do vašeho denního programu, určitě vám to jen prospěje.



    PITNÝ REŽIM 
    Sama na sobě pozoruji, že když přes den málo piji, cítím se celkově dost unavená, což ovlivňuje i mojí náladu, koncentraci a schopnost reagovat na stresové situace. Když dodržujete pitný režim, máte mnohem více energie vypořádat se i s negativními vlivy okolí. Já jsem si doslova zamilovala vodu s citronem, kterou popíjím během celého dne. Do vody si můžete přidat také okurku, lesní ovoce nebo lístky máty. Pijte pravidelně alespoň jednu skleničku každou hodinu. Samozřejmě se počítají i výborně bylinkové nebo ovocné čaje.

    PSANÍ DENÍKU
    Když vás něco trápí, nebo si nevíte rady, je dobré někomu se svěřit. Často však není nikdo kolem, nebo máte pocit, že by vaše problémy nepochopil. Není nic jednoduššího a účinnějšího, než vyprázdnit si hlavu tím, že všechny vaše problémy, trápení a myšlenky vypíšete na papír. Piště vše, co vás napadá, bez přemýšlení, tak jak myšlenky přicházejí. Zpočátku nehledejte řešení problémů, jen se vypište ze všeho, všechnu negativní energii, zlost a trápení hoďte na papír. Pište, pište, pište. Díky tomu se vám nádherně vyprázdní hlava, utřídíte si myšlenky a když vše vidíte před sebou na papíře, často sami přijdete na řešení.

    KNIHY 
    Všeobecně známým faktem je, že knihy poskytují únik z reality. V hlavě si tvoříte vlastní vizualizace příběhu, který čtete a tím si může váš mozek, který od rána do večera přemýšlí, odpočinout a nabrat síly. V knihách také často najdete odpovědi na vaše otázky. Ať už v beletrii, formou prožitého příběhu, nebo v psychologicko-naučné literatuře. Tu mám osobně nejradši už od základní školy. V knihovně jsem jako první sahala po motivačních knihách. Vždy jsem v nich našla nějakou radu nebo tip, který jsem nevěděla a který mě posunul dál. Mým aktuálním oblíbencem je kniha Velké kouzlo od Elizabeth Gilbert o kreativitě, odvaze a překonání strachu z toho, co si o vás pomyslí druzí. Vybírejte si knihy podle vlastního vkusu. Nečtěte jen to, co je v módě, i když vás to vlastně ani nebaví. Čtěte to, co vás skutečně zajímá, jen tak si z knihy odnesete, co nejvíc. 

    PROCHÁZKA V PŘÍRODĚ 
    Pokud je toho na vás moc, stačí krátká procházka v lese a vaše energie bude zpět. Pohyb na čerstvém vzduchu vás probere. Běžte se projít nebo proběhnout, nepřemýšlejte, jen se dívejte kolem sebe na stromy, nebe, kytky, dívejte se na vše, co vidíte. Vědomě vnímejte daný okamžik. Zhluboka dýchejte a myslete na tu nádheru, která vás obklopuje. Příroda je největší lék.












    Komentáře

    Oblíbené příspěvky