5 tipů pro lepší ráno



Ráno ovlivňuje den. To je můj názor. Co si myslíte vy? Podle mého, když člověk vstane, jak se říká, levou nohou, celý den je pak takový "nijaký". Všechno nám padá, potkáváme jen samé divné lidi, nic moc nás nebaví a nemůžeme najít ten správný drive. U mě to tak funguje. Když zaspím a musím být venku do pěti minut, jsem nevrlá a napraví to jen po cestě koupená káva nebo nějaká hezká věc (no jo, ty nákupy prostě pomáhají). Nicméně si myslím, že platí několik bodů, které opravdu mohou váš den a tím i celý den zlepšit, protože vy sami se budete cítit lépe a když jste sami psychicky v pohodě, pak vás během dne nemůže nic rozházet. Jaké jsou tedy moje tipy?



1) HYDRATACE

Z vlastní zkušenosti vím, že když ráno vypiji sklenici vody a dám si třeba ještě šálek čaje, mám mnohem víc energie. Tělo jako by ožilo, probudilo se a je schopné přemýšlení. Když naopak zapomenu pít, už po cestě do práce cítím, jak mě začíná bolet hlava, jsem unavenější a nesoustředěná. Ostatně pití pomáhá právě k lepšímu soustředění a celkově lepší psychické pohodě. Ranní pití vody doporučuji všem, ale především lidem s nízkým tlakem. Místo ranní kávy, vám určitě lépe poslouží právě čistá voda (popř. s citronem), nebo bylinkový čaj.

2) RANNÍ RUTINA

Jelikož začíná podzim, začíná se opět častěji ozývat splín, úzkost a deprese. Jedním z nejlepších léků proti těmto neduhům je rutina (opět vyzkoušeno na sobě). Ostatně pokud například nahlédnete za zdi psychiatrické léčebny, vše tam začíná a končí rutinou: budíček, hygiena, snídaně, program, volný čas, večeře, hygiena, večerka. Pro mě je rutina ranní a večerní hygiena, I když ráno vstanu sebevíc otrávená a unavená, jdu si opláchnout obličej, vyčistit zuby, rozčesat vlasy a převléct se, abych začala den svěží. Vaší rutinou může být pravidelná snídaně, ranní líčení, cvičení, chůze pěšky, jízda na kole do práce atd. Vždy tu činnost musíte vykonávat pravidelně a hlavně by na vás měla mít dobrý vliv, resp. byste se díky ní měli cítit lépe.

3) ZMĚNA

Ano, po rutinně, pokračuje paradoxně změna. Jak to myslím? Znáte ty dny, které ubíhají jako by byly přes kopírák. Stále stejná snídaně, stejný make up, stejná cesta do práce, podobné oblečení... Tak jako pomáhá rutina, pomáhá i změna. Vše by mělo být v rovnováze. Například vaší rutinou je pomalá snídaně, zkuste si ale každý den, popř. obden připravit něco jiného, dát si jiný čaj, apod. Mě se osvědčila změna cesty do práce. Jezdím MHD a naštěstí mohu využít více možností, jak se tam dopravit. Někdy volím delší trasu - autobus, tramvaj, autobus, další den - metro, autobus, pěšky apod. Když budete mít každé ráno trochu jiné, vlije vám to do žil mnohem víc energie.

4) PŘÍPRAVA

Všichni sebou během dne nosíme spoustu věcí, máme různé úkoly, které musíme vyřídit, apod. Může se nám stane, že zaspíme, nebo jsme dobře nespali a jsme vykolejení a nesoustředění. Pak zapomínáme doma mobil, jídlo, nebo dokumenty, které potřebujeme. Doporučuji, vyhradit si večer 5-10 minut a vše si připravit na jedno místo, do kabelky nebo na stolek, kde bude vše po hromadě. Ráno již nemusíte přemýšlet, zda máte všechno a budete tak mít ráno pár minut na víc.

5) POZITIVNÍ MYŠLENKY Zkuste si po ránu najít 5 minut čas (třeba na záchodě? :-) ) a zamyslete se nad tím, co vás ten den čeká, na co se těšíte a z čeho máte naopak strach a proč. Zkuste si vizualizací vysnít váš ideální den. Jak by měl ten den probíhat, představujte si, jak se vám vše daří, úkoly zvládáte a věci, kterých se bojíte, nejsou tak strašné, jak si myslíte. Vizualizace vám pomůže vyčistit špatné myšlenky. Věřte, že vždycky se všechno vyřeší. Jen si vzpomeňte na vše, čeho jste se kdy báli (něčeho ve škole, v práci, apod.) a nakonec to máte za sebou a zvládli jste to.

Rada na závěr: Vše má svůj smysl a čas. Buďte vděční za nový den, za to, že můžete začít znovu, že můžete opět něco změnit a vylepšit. Nechte se pohánět energií lidí, které potkáte a místy, kterými procházíte. Zkuste občas nechat den jen tak plynout. Poslouchejte intuici, vnímejte život, dýchejte, dívejte se kolem a žijte.

Krásné ráno všem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky