VŠICHNI JSME INFLUENCEŘI

Původně jsem plánovala natočit na tohle téme podcast, ale technika mi nepřeje a tak jsem zasedla ke stolu, uvařila si čaj, zapálila svíčku a z toho, co mám na srdci, se jednoduše vypíšu. Toto téma se v mojí mysli zjevilo náhodou během psaní deníku. Postupně jsem o něm začala čím dál víc přemýšlet, až jsem získala nutkání ho nějak uceleně zpracovat, protože se mi zdá důležité o takových tématech mluvit a otevírat je k diskuzi.

"Infuencer je člověk, jenž má určitý vliv, čili svými názory, postoji a myšlenkami dokáže působit na druhé lidi. " Tolik wikipedie. V době, kdy jsem dospívala já (tedy kolem roku 2000, ano hluboká historie:-)), seděla tahle definice na rodiče, kamarády, spolužáky a blízké okolí, tedy na ty, se kterými jsme byli v kontaktu, reálně jsme je viděli a slyšeli, měli na nás !§přímý vliv. Řekla bych, že pro nás byli tehdy influenceři, jak tento pojem chápeme dnes, hlavně zpěváci, zpěvačky a skupiny. Hudba byla velký trend. Všichni jsme poslouchali rádia, hudební žebříčky, různé žánry, kupovaly se cdéčka, chodilo se tančit do klubů, velmi populární bylo sledovat MTV, o hudbě se diskutovalo. Pro mě byla hudba tehdy velký únik z reality a texty pro mě měli velkou hodnotu. Nutno připomenout, že tehdy nebyl internet, resp. teprve začínal a naše první interakce s lidmi mimo "reálný" svět byla prostřednictvím Xchatu (snad si někdo ještě pamatuje :-)).

Když se však podívám na pojem influencer dnes a uvědomím si, co vlastně reálně v dnešní době znamená, trošku mě polívá hrůza. Mladou generaci, která se hledá, definuje si svoje hodnoty, názory, postoje a vytváří si svoje místo ve společnosti často ovlivňují lidé, kteří nejsou ničím vyjímeční. Jen mají touhou sdílet svůj život se světem. A je jedno, jak kvalitní ten život je. Dospívající lidé mívají touhu někam patřit, k někomu inklinovat, vymezovat se vůči druhým a to nahrává právě lidem, kteří se nebojí vystupovat veřejně a sdílí svůj život. 

JE VLASTNĚ AŽ NEBEZPEČNÉ MYSLET SI, ŽE NA VAŠEM NÁZORU A POSTOJÍCH NEZÁLEŽÍ, PROTOŽE PRÁVĚ NA NICH ZÁLEŽÍ NEJVÍC. 

Když se ale podíváme zpětně na definici influencera, tedy, že se jedná o člověka, který dokáže svými postoji a myšlenkami působit na druhé, napadá mě otázka...nejsme my všichni influenceři? Já myslím, že ano. Naprosto. Je jedno jak moc nebo málo jsme vidět nebo slyšet. Každý jeden z nás, každý den ovlivňuje životy druhých. Náš úsměv na člověka v tramvaji, může působit jako lék, poté, co prožil šílený den. Náš pláč, ovlivňuje ty, kteří jsou jeho svědky. To, že ne/třídíte odpad, ne/vyhazujete odpadky na trávu, ne/křičíte na ostatní, ne/usmíváte se, naše nálady...všechny tyhle maličkosti denodenně ovlivňují někoho v našem okolí. A ten někdo, ovlivňuje zase druhé a ti druzí ovlivňují další. Paradoxně tedy každý jeden z nás ovlivňuje i samotné influencery. Nezní to děsivě? Ti jež nejsou veřejně slyšet ani vidět, ovlivňují ty "vlivné".  Je potřeba si toto uvědomit. Každý jeden z nás má obrovský vliv, protože každý jeden z nás tvoří tento svět. Kdybyste konkrétně vy neexistovali, pak by byl svět jiný, protože váš soukromý, malý svět, o kterém si často myslíte, že je bezvýznamný, ovlivňuje celý svět. Je vlastně až nebezpečné myslet si, že na vašem názoru a postojích nezáleží, protože právě na nich záleží nejvíc. Ovlivňují fungování tohoto světa.

Pro svět není důležité, kam chodí snídat influencer, kde si kupuje jaký výrobek, kam cestuje. My bez těchto informací vyrůstali a celkem v klidu :-). Důležité je, kam chodíme snídat my všichni, co snídáme, kde to nakupujeme, co děláme s odpadem, jak se chováme po cestě do práce, jaké myšlenky vysíláme na lidi kolem sebe. Ne jen někteří, kteří jsou měřitelní počtem sledujících. Není důležité samotné sdílení, ale činy. 

NIKDO NENÍ JAKO VY. VÁŠ ŽIVOT JE NAPROSTO VYJÍMEČNÝ. 

Velmi obdivuji takové influencery dnešní doby, kteří dokáží svůj vliv využít pro šíření důležitých myšlenek, které mají hodnotu a mohou zasáhnout větší počet lidí (pro mě je takovým influncerem třeba Kovy). Ale takoví lidé, tady byli vždy. Podívejte se do knihoven, knihkupectví, přečtětě si memoáry. Tolik zajímavých lidí tu zanechalo své myšlenky pro další generace. 
Každý jeden z nás má svůj unikátní život, který neprožívá nikdo jiný. Nikdo není jako vy. Váš život je naprosto vyjímečný. Nemusíte něco "pořádného" umět, nebo něco velkého dokázat, stačí jen být a žít podle sebe, svých hodnot, názorů a postojů a tímhle "prostým" bytím ovlivňujete svět. Můžete vše i sdílet, říkat, mluvit o tom veřejně, ale ne kvůli počtu sledujícícm, nebo počtu odběratelů, ale proto, že to pro vás má smysl. 

Buďme sami sebou, nepodléhejme trendům, ani vlivům lidí, které často ani neznáme osobně a jen chceme držet krok s většinou. Nedělejme věci jen proto, že jsou právě trendy. Neřiďme se slepě názory druhých, jen proto, že má dotyčný nálepku influencer. Vždy se ptejme, zda s námi tento postoj, názor, myšlenka nebo čin opravdu rezonuje, zda se s ním dokážeme skutečně ztotožnit. Shoduje se to s naším životem? Vytvářejme si vlastní názory, postoje a myšlenky, vytvářejme si vlastní kvalitní život, protože náš život ovlivňuje svět víc, než ten strojený život na instagramu. 

Buďte sami sebou, vždy. 

S láskou 
L. 




Komentáře

Oblíbené příspěvky